Što su to državni poticaji? Koje sve oblike potpore država nudi? Kako do istih doći? Odgovore na ova i još poneka pitanja možete pronaći u ovom blogu.

Državni poticaji

Državni poticaji (ili potpore) su najčešće novčana sredstva namijenjena poduzetnicima u smjeru očuvanja ili proširenja i razvoja poslovanja. Državni poticaji omogućuju poduzetnicima da unaprijede svoje poslovanje (putem novčane injekcije), a da pritom ne naštete financijskoj slici Društva. Država na ovaj način želi potaknuti razvoj poduzetništva, kao i razvoj cjelokupnog gospodarstva. Samim time i konkurentnost na globalnom tržištu.

Pojedinci iz sfere poslovnog svijeta često vole koristiti izraz free money kada govorimo o državnim potporama, međutim svi smo svjesni da ne postoji „besplatan obrok“.

Sredstva dobivena iz državnih poticaja, odnosno potpora gotovo uvijek su namjenski raspoređena.

Namjenska raspodjela sredstava može biti na primjer:

  • u svrhu nabavke novog proizvoda/usluge;
  • u svrhu očuvanja poslovanja kao što je primjetno posljednje dvije godine.

Ukoliko je prijava na državne poticaje pozitivno ocijenjena, onda postoji tzv. osigurač u kontroli trošenja sredstava, a to je Nadzor. Ovisno o vrsti i visini dobivene potpore kontrola i nadzor utrošenih sredstava mogu trajati i do nekoliko godina nakon donesene pozitivne ocjene o dodjeli sredstava poduzetniku. Ukoliko se uspostavi da dobivena novčana sredstva nisu trošena prema unaprijed odobrenom troškovniku, dolazi do sankcija od strane „Davatelja državne potpore“.

Davatelj državne potpore je središnje tijelo državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te svaka pravna osoba koja dodjeljuje državne potpore.

Korisnik državne potpore je svaka pravna i fizička osoba koja, obavljajući gospodarsku djelatnost, sudjeluje u prometu roba i usluga, a prima državnu potporu, bez obzira na njezin oblik i namjenu.

Vrste potpora HZZ-a

U nastavku su navedene neke od najtraženijih i najinteresantnijih potpora koje dodjeljuje HZZ:

  • Potpore za očuvanje radnih mjesta (COVID – 19);
  • Potpora za samozapošljavanje;
  • Potpora za zapošljavanje;
  • Potpore za usavršavanje.

Ove i mnoge druge potpore moguće je pronaći na: https://mjere.hr/katalog-mjera/. Do navedenih mjera pojedinac može doći prijavom na stranicama HZZ-a kroz sustav e-građani. Naravno, ukoliko ispunjava sve uvjete navedene i propisane ponuđenom Potporom.

 

Ukoliko niste sigurni zadovoljavate li sve uvjete za dobivanje poticaja/potpore, te ukoliko imate poteškoća u samoj prijavi, slobodno nam se obratite, a naš će Vam tim stručnjaka pružiti sve potrebne informacije kao i pomoć u prijavi državnih poticaja.

 

Pratite nas na našim Facebook i LinkedIn stranicama za još jednostavnih objašnjenja.