Što su to transferne cijene?

Pojam transferne cijene odnosi se na skup pravila koja društva trebaju poštivati kod zaračunavanja naknada za primljene/isporučene proizvode ili usluge prema povezanim društvima.

U cilju dokazivanja primjene tržišnih naknada koriste se metode za određivanje cijena u transakcijama između povezanih osoba (fizičkih i pravnih) povezanih s tim društvima. Ideja je da se uspostavi sustav kontrole da su sve naknade koje se zaračunavaju između povezanih poduzetnika jednake onima koje bi bile zaračunate nepovezanim poduzetnicima u jednakim tržišnim uvjetima.

Tko su povezani poduzetnici?

Dva su poduzetnika povezana ako jedan od njih izravno ili neizravno sudjeluje u upravljanju, kontroli ili kapitalu drugog, ili ako iste osobe izravno ili neizravno sudjeluju u upravljanju, kontroli ili kapitalu obaju poduzetnika.

Što to znači?

U najjednostavnijem smislu, ako je jedan vlasnik fizička ili pravna osoba vlasnik u dva poduzeća, ta dva poduzeća su povezana i međusobno i s vlasnikom fizičkom ili pravnom osobom.

Povezana ste osoba, što dalje?

Ukoliko postoji neki od aspekata povezanosti, potrebno je regulirati odnose između povezanih poduzetnika. Drugim riječima, potrebno je uspostaviti politiku transfernih cijena kako bi se osiguralo poštivanje tržišnih načela. Također, ukoliko se jedan od povezanih poduzetnika nalazi u povlaštenom poreznom statusu s aspekta poreza na dobit te ukoliko postoje transakcije s tim poduzetnikom, potrebno je napraviti Elaborat o transfernim cijenama kako bi se utvrdila ispravnost transakcija.

Niste sigurni treba li vam Elaborat? Niste sigurni jeste li u statusu povezanog poduzetnika? Slobodno nam se obratite, tu smo da vam pomognemo.

 

Zanima vas više?

Pratite nas na našim Facebook i LinkedIn stranicama za još jednostavnih objašnjenja i savjeta.