Paušalni obrt je termin koji sve češće čujemo u zadnje vrijeme. Razmišljate li otvoriti svoj paušalni obrt, no niste sigurni gdje početi, nastavite čitati –  donosimo nekoliko ključnih stvari koje trebate znati.

 

Što je paušalni obrt?

Paušalni obrt je izraz koji predstavlja obrt, u kojem se plaćanje porezne obveze vrši paušalno.

Postoje tri vrste obrta, a u koju kategoriju spada ovisi o djelatnosti koju obavlja:

Vrsta obrta Djelatnost
Slobodni Mogu se baviti djelatnostima za koje nije propisana obveza određenog stručnog osposobljavanja ili majstorskog ispita
Vezani Potrebna je propisana stručna osposobljenost ili majstorski ispit
Povlašteni Zahtjevaju posebno dopuštenje od nadležnog ministarstva za određenu djelatnost (npr. proizvodnja oružja)

 

Kako otvoriti paušalni obrt?

Paušalni obrt može se jednostavno otvoriti u samo dva koraka:

  1. Otvaranje obrta
  2. Obavještavanje porezne uprave o namjeri paušalnog oporezivanja obrta

1. Otvaranje obrta

Otvaranje obrta je vrlo jednostavan proces koji se može obaviti u potpunosti digitalno ili fizički u najbližem uredu obrtnog registra.

Digitalno otvaranje obrta

eObrt je najjednostavniji način otvaranja obrta. Sve se rješava digitalno, a potreban vam je samo neki oblik vjerodajnice za sustav e-Građani.

U sustavu morate ispuniti jednostavan obrazac. Prije nego krenete u ispunjavanje obrasca, preporučamo imati spremne određene podatke kao što su naziv obrta, skraćeni naziv obrta, djelatnost obrta, te dokaz o uplati upravnih pristojbi.

Nakon što navedeno ispunite i pošaljete, nadležno registarsko tijelo pregledati će vaš će zahtjev. Ukoliko ga odobre, poslati će vam u vaš pretinac na sustavu e-Građani rješenje i obrtnicu.

Nakon toga je potrebno otvoriti račun u banci po izboru te prijaviti se na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. 

 

Fizičko otvaranje obrta

Proces je generalno isti, no najviše se razlikuje prvi korak. Umjesto predaje zahtjeva online, popunjen OR Obrazac nosite u najbliži nadležni obrtni registar i tamo ga predajete. Prilikom predaje morate imati identifikacijski dokument, popunjeni obrazac i dokaz o uplati upravnih pristojbi.

Još jedna razlika je upravo kod uplate upravnih pristojbi. Kad zahtjev podnosite online upravne pristojbe uplaćujete u državni proračun, no kada radite fizički morate provjeriti kod nadležnog obrtnog registra koji su podaci za uplatu.

Ostali koraci su isti kao i kod online otvaranja obrta.

 

2. Obavještavanje porezne uprave o namjeri paušalnog oporezivanja obrta (RPO obrazac)

RPO Obrazac morate predati najkasnije osam dana od datuma rješenja o osnivanju obrta.

Obrazac se sastoji od nekoliko jednostavnih podataka o obrtu te o načinu vođenja knjiga, plaćanja poreza i planiranog godišnjeg dohotka.

Ukoliko želite otvoriti paušalni obrt, upravo na ovom obrascu to radite, tako da označite paušalno oporezivanje.

Također je bitno unijeti i planirani godišnji prihod. Tu je bitno napomenuti da se u ovo polje unosi prihod koji se planira ostvari od dana otvaranja obrta do 31.12. odnosno do kraja godine u kojoj se obrt otvara.

 

Što još moram znati?

Komorski doprinos – ukoliko otvarate nakon 1.1.2021. oslobođeni ste komorskog doprinosa prve dvije godine, no nakon toga morate ga plaćati.

Moram li voditi poslovne knjige?

Postoji potreba za vođenjem knjige prometa u koju se bilježe sve prihodovne transakcije obrta. Nadalje, postoji obveza predaje PO-SD obrasca najkasnije do 15.01. za prethodnu godinu. Na navedenom obrascu prijavljujete prihode od prethodne godine, te isti ujedno služi za „izravnanje poreza“. Naime na temelju ukupnih prihoda u godini se ili doplaćuje neuplaćeni porez ili se vrši povrat više uplaćenog poreza.

Također postoji potreba i za određenim internim aktima, kao što je odluka o visini blagajničkog maksimuma i interni akt o fiskalizaciji.

Svaki obrtnik mora također voditi sve neophodne evidencije ukoliko ima zaposlenog radnika.

 

U sljedećem blogu detaljno ćemo vam objasniti porezne razrede i djelatnosti koje možete odabrati za svoj obrt, te doprinose i osiguranja.

 

Za svu pomoć pri cjelokupnom procesu otvaranja bilo kojeg pravnog oblika, slobodno nas kontaktirajte.

 

Zanima Vas više?

Pratite nas na našim Facebook i LinkedIn stranicama za još jednostavnih objašnjenja.