Porezni savjetnik, u najjednostavnijoj definiciji, je fizička osoba koja se bavi obavljanjem djelatnosti poreznog savjetovanja.

Posjeduje položen ispit za ovlaštenog poreznog savjetnika kod Hrvatske komore poreznih savjetnika i udovoljava svim uvjetima propisanim Zakonom o poreznom savjetništvu za obavljanje te djelatnosti.

Što radi porezni savjetnik?

Porezni savjetnik pruža usluge poreznih savjeta i zastupanja pred poreznim tijelima. Spektar aktivnosti poreznog savjetnika je vrlo širok, a neke od najčešćih usluga/aktivnosti su:

  • Dijeli porezna mišljenja –  drugim riječima, tumači relevantne zakone u odnosu na određenu situaciju u kojoj su se poduzetnici ili pojedinci našli. Uz pomoć savjetnika, oni mogu donijeti odluku koja će biti u skladu s zakonom te u isto vrijeme biti njihova najbolja i najpovoljnija opcija.
  • Izrađuje elaborate o transfernim cijenama – elaborati o transfernim cijenama definiraju i utvrđuju ispravnost transakcija između povezanih poduzeća i osoba kako bi država bila sigurna. Usporedno s globalizacijom raste i potreba za njima.
  • Zastupa pred poreznim tijelima – svi mi možemo biti predmet nadzora Porezne Uprave (i pojedinci i poduzeća). Za najbolje moguće rezultate važno je zastupanje prepustiti poreznom savjetniku. To uključuje sve od tumačenja zakona temeljem situacije koja se nadzire, pa sve do potpune komunikacije s Poreznom upravom.
  • Radi poreznu optimizaciju – ova usluga se u najvećoj mjeri odnosi na poduzeća koja vrlo često mogu ostvariti određene porezne uštede. No s obzirom na to da postoji puno poreznih propisa, ponekad nisu ni svjesni da mogu ostvariti uštede i tako pomoći svom poslovanju.

Ako se nađete u situaciji gdje imate posla s Poreznom upravom, porezni savjetnik je vaš najbolji prijatelj.

 

Zanima te više?

Prati nas na našim Facebook i LinkedIn stranicama za još jednostavnih objašnjenja i savjeta.